Circulaire Economie

dinsdag 9 juni 2020 | 1 reactie

De Nederlandse Overheid heeft als doel gesteld dat Nederland in 2050 volledig circulair moet zijn. Niet zo gek, omdat de voorraad grondstoffen op de wereld nou eenmaal niet oneindig is. Denk bijvoorbeeld aan alle metalen die in onze elektronica zitten. Elk jaar maken we de grondstoffen die de aarde in één jaar kan produceren eerder op (Earth Overshoot Day). Daarom is het belangrijk om materialen te hergebruiken. Maar wat houdt de circulaire economie dan precies in?

 

Als je een product ontwikkelt, voeg je in elk stapje in het productieproces waarde toe aan een product. Je begint bij ruwe grondstoffen. Vervolgens worden dat halffabricaten, en uiteindelijke een product. In een lineaire economie wordt het product gebruikt en vervolgens eindigt het overgrote deel als afval (TU Delft). Dit wordt ook wel de take-make-waste economie genoemd. In een circulaire economie worden de materialen in de loop gehouden, en bestaat er eigenlijk geen afval. Hierdoor behoudt je de waarde die toevoegt aan een product in de keten.

 

Hoe je het beste aan de slag kan met de circulaire economie verschilt heel erg per organisatie. Maar simpel gezegd betekent het dat er geen afval meer bestaat, maar alle materialen, halffabricaten en producten op een waardevolle manier blijven inzetten. Belangrijk is om hierbij bij het ontwerp van je product al rekening te houden. Kan je het product bijvoorbeeld ontwerpen zonder lijmverbindingen, zodat je alle materialen na gebruik weer netjes kan scheiden. Of kan je producten ontwerpen die ontzettend lang mee gaan? En wat gebeurt er met je product na het eerste gebruik? Kan je tijdens het ontwerpen ook al ontwerpen voor de tweede of derde gebruiker? Dat zijn allemaal vragen waar je rekening mee kan houden als je circulair wil ontwerpen.

 

Meer blogs

Reacties

Harm Vd Pol
dinsdag 30 juni 2020

Helemaal mee eens!

Een reactie toevoegen